Bug art

Als microbioloog ben ik van nature gefascineerd door alle minuscule vormen van leven die we niet kunnen zien met het blote oog. Ook al helpen zeer geavanceerde microscopietechnieken ons tegenwoordig met het verkrijgen van een beeld van hoe bacteriën en virussen eruit zien, een groot gedeelte wordt toch vaak ingevuld door de verbeeldingskracht van de waarnemer. Op dit onderwerp kan ik mijn interesse in en passie voor de wetenschap combineren met mijn liefde voor schilderkunst! Ik maak ook 'bug art' in opdracht. Aarzel niet om contact op te nemen om mogelijkheden te bespreken.


"Bacillus subtilis"

Acryl op 3D canvas, 60 x 60 cm

Bacillus subtilis komt veel voor in de bodem, in onze darmen en in dieren. De cellen kunnen bewegen en zo zelf op zoek gaan naar voedsel. Ze kunnen sporen en biofilms vormen, en zo ongunstige omstandigheden overleven en ze zijn over het algemeen niet schadelijk voor mensen. Deze bacteriële soort is vooral een zorg voor de voedingsmiddelenindustrie omdat Bacillus voedselbederf kan veroorzaken. De cellen zijn lastig te verwijderen omdat ze zo resistent zijn door de sporen en de biofilms. Aan de andere kant worden deze beestjes ook veel gebruikt in de industrie. In de vorm van een microscopische celfabriek kan deze soort veel enzymen maken en uitscheiden, die in de industrie weer worden gebruikt voor producten zoals wasmiddelen. Tot slot heeft deze bacterie ook veel probiotische eigenschappen en kan deze goed overleven in ons maag-darmkanaal.

 

Dit schilderij is gedoneerd aan de onderzoeksgroep Moleculaire Genetica van de Rijksuniversiteit Groningen

 


"Lactococcus lactis"

Acryl op 3D canvas, 60 x 60 cm

Lactococcus lactis is een onschuldige melkzuurbacterie die veel gebruikt wordt voor de productie van kaas en melkproducten. Hij produceert melkzuur uit suikers, een eigenschap die gunstig is voor het fermenteren van voedsel zoals karnemelk, kaas, bier en wijn. Onder de microscoop kan je goed zien dat de cellen vaak in groepjes en strengen bij elkaar zitten.

Lactococcus lactis is één van de best gekarakteriseerde bacteriële soorten in de wereld en dient vaak als modelorganisme voor wetenschappelijk onderzoek naar moleculaire processen in Gram-positieve bacteriën, vooral melkzuurbacteriën.

 

 

Dit schilderij is gedoneerd aan de onderzoeksgroep Moleculaire Genetica van de Rijksuniversiteit Groningen

 


"Streptococcus pneumoniae"

Acryl op 3D canvas, 60 x 60 cm

Streptococcus pneumoniae is een opportunistische pathogeen, wat betekent dat veel mensen drager van deze bacterie kunnen zijn zonder er ziek van te worden. De bacterie bevindt zich in de neus en luchtwegen van veel mensen. Echter, in sommige gevallen, bijvoorbeeld bij mensen met een zwak immuunsysteem, kan deze bacterie nare ziekten veroorzaken zoals longontsteking en hersenvliesontsteking en zich ook naar andere delen van het lichaam verplaatsen om daar infecties te veroorzaken. Bij infecties kan de bacterie in veel gevallen bestreden worden met antibiotica, maar voor hoe lang nog? Streptococcus pneumoniae wordt vaak gebruikt als modelorganisme in wetenschappelijk onderzoek naar resistentie mechanismen van bacteriën tegen antibiotica, wat een steeds groter wordende dreiging is voor de menselijke gezondheidszorg.

 

Dit schilderij is gedoneerd aan de onderzoeksgroep Moleculaire Genetica van de Rijksuniversiteit Groningen

 


"Ontkieming (germination)"

Acryl op canvas, 60 x 50 cm

Sommige bacteriesoorten (zoals Bacillus subtilis) kunnen sporen vormen. Dit zijn kleine eenheden van de cel die niet groeien, maar die ook niet dood zijn. Ze zitten in een zogenaamde slaapstand, en de genetische code van de bacterie is goed beschermd. In deze staat is de bacterie extreem resistent tegen allerlei soorten stress van buitenaf, zoals te weinig nutriënten om te groeien, maar ook hitte, chemicaliën, hoge druk en schoonmaak- en desinfectiemiddelen. Maar ook al doen ze niets, ze kunnen nog steeds hun omgeving aanvoelen en reageren op verbeterde omstandigheden, zoals de aanwezigheid van nieuwe nutriënten. Op het moment dat condities weer groei ondersteunen, breken ze uit hun beschermlagen door het proces van ontkieming en groei en kunnen ze weer beginnen aan celdeling. 

 

Dit schilderij was een promotie cadeau voor mijn promovendus Antonina Krawczyk in 2017

 


"SARS-CoV-2"

Acryl op canvas, 100 x 70 cm (VERKOCHT)

Het virus, ook bekend aan het 'Wuhan virus'; de veroorzaker van Covid-19 en de wereldwijde pandemie die begon in 2020. Onze levens en de manier waarop we die invullen zullen nooit meer hetzelfde zijn als voor de crisis. Dit schilderij was de eerste in een serie van vijf schilderijen voor de Corona kunstveiling voor het goede doel in 2020.

 

De opbrengst is geheel gedoneerd aan de Nederlandse Voedselbank en Because We Carry

 


"Spores in food"

Waterverf op papier, A3

Sommige bacteriesoorten (zoals Bacillus subtilis) kunnen sporen vormen. Dit zijn kleine eenheden van de cel die niet groeien, maar die ook niet dood zijn. In deze staat is de bacterie extreem resistent tegen allerlei soorten stress van buitenaf, zoals hitte, chemicaliën, hoge druk en schoonmaak- en desinfectiemiddelen. Ze zijn vooral een zorg voor de voedingsmiddelenindustrie omdat ze voedselbederf kunnen veroorzaken en ze zijn lastig te verwijderen omdat ze zo resistent zijn. Als ze pasteurisatie of sterilisatieprocessen overleven, kunnen ze voedselbederf veroorzaken wanneer ze in het voedselproduct kunnen ontkiemen en uitgroeien.

 

Beschikbaar (ingelijst)

 


Andere categorieën

Te koop

Bokeh serie

Ity's serie

Enya serie

Lifelines serie

In opdracht